You should register your Business Name with the Haddam Town Clerk’s Office.

If your answer is NO to ALL of the following questions, you do not need to complete any
applications in the Land Use Office.

QUESTIONS:

Is there any external change to the residence ?

Are there any employees who do not reside in the home ?

Are there any signs ?

Are there any commercial vehicles ?

Are there frequent or major deliveries ?

Do customers or client come to the home ?

Are any waste products disposed on site (except waste 1nc1den.ta1 to reszdenual usej

Nouhwhe

If your answer is YES to ANY of the above questions, you need to complete a Site Plan Review
Application and your Application will be reviewed by the Planning and Zoning Commission at their
bi-monthly meeting.

Please see the Haddam Town Planner for Application forms and Requirements, and to be scheduled
for a hearing by the P&Z Commission.

You must also post a Planning and Zoning Application yellow sign 10 days prior to the date of the
Hearing by the Commission. There is a $ 75.00 Sign Deposit, which will be returned when the sign
is returned. , ,

Sufficient time must be allowed between the application date and the hearing date to allow a legal
notice of the Hearing to be published in the newspaper.

Depending on the use, the Health Department (Chatham Health District) may require applications
and fees.

Town of Haddam --- $ 150.00 Site Plan Review Application Fee + Legal Notice Fees




23.8 Home Businesses

A, Home Occupations without a permit. A home pccupation may be
carried on in residential premises without a zoning permit if:

1. The business is carried on only by residents of the dwelling;

2. There i1s no exterior evidence of the business including signs or
vehicles;

3. The business shall not involve substantial deliveries of

products or materials to the dwelling;
4. No visitors or customers appear on site;

5. No waste products are disposed on site, except sanitary
waste incidental to residential use; and

6. There 1s no structural modification to the building.

B. Home Occupations with a permit

' A home occupation may be carried on in a residential premise after
obtaining a permit from the Planming and Zoning Commission
subject to the following:

1. The occupation must be carried on by a resident of the
premises and not more than one (1) non-resident employee on
the premises and must be clearly secondary to residential use.
If the resident is not the owner of the property, the application
shall be co-signed by the owner.

2. The total floor area utilized by the home occupation shall not
exceed 25% of the total feet area devoted fo residential use or
500 square feet in area whichever is less; 1.e., if the space
devoted to residential use equals 1,000 square feet then 250
square feet of the 1,000 square feet may be used for the home
occupation. The site plan submatted by the applicant shall
provide a dimension drawing of the floor area of all
butldings to be used for the home occupation.

3. There shall be no external evidence of the operation of the
home oceupation except for parking when deemed necessary by
the Commission and a single non-illuminated sign. The
necessary parking shall not exceed two extra parking places.
The single sign shall not exceed two (2) square feet in area.
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10.

The home occupation shall not create objectionable
appearance, noise, smell, smoke, illumination, vibrations,
radio or television interference or any other objectionahle
condition which might have deleterious effects on the
neighborhood.

In reviewing applications for home occupations, the
Commission shall consider the potential hazards produced by
increased traffic generation and the potential effects of such
uses on the residential character of the area and property
values.

Parking of commercial vehicles related to the home occupation
shall be made in accordance with the applicable provisions of
Section 21 as they apply to the zone where the home occupation
is located.

The application for a home occupation shall include proof
that notification has been given to all owner of properties
within 200 feet of the lot lines of the subject lot.

The permit shall be valid only for the applicant(s) and is
not transferable. The site, of the permit shall be visited not less
than every two years by the Zoning Enforcement Officer to
check for conformity with these regulations and any conditions
of the permit.

The permit may be limited by the Commission as to hours of
operation and/or duration of permit or with such other
restrictions or conditions for termination as the Commission
may feel necessary to protect the public health, safety,
convenience, or property values.

Any permitted home occupation 1s subject to revocation if any
condition of the permit is violated. The Zoning Enforcement
Officer shall give a written warning upon discovery of the
first such violation. Fifteen calendar days shall be allowed
for correction of the violation. Any further violation(s) shall
be reported to the Commuisston for action. The permit holder
shall be asked to appear before the Commission and if it is
found that there 18 a viclation of any condition of the
permit, the Commission may revoke said permit. Kach
successive day, after the fifteen days allowed for correction,
shall be considered a separate violation for the purpose of this
section.
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11.  Ifthe permit is revoked for cause, no new application for that
site shall be accepted until 12 months have passed from the
date of such revocation.

Any permitted home occupation use shall terminate:

1. By order of the commission issued upon application therefore by
the original resident applicant or by the owner of the property
concerned;

2. If the use authorized thereby shall not have actually existed
(without regard to any intent to abandon or resume) for a period of
one year from the date of cessation or from the effective date of
the grant of such permit, whichever is later;

3. If the use authorized thereby 1s abandoned;

4. Upon the happening of any event or the expiration of any period of
time prescribed by the terms of such permat;

5. If the original applicant(s) of the home occupation no longer hives
on the property. '

The authorization of a permitted home occupation use shall not
terminate if the pertinent use ceases by reason of fire or other

casualty, provided that:

1. Notice of intent to resume or restore such use is filed with the
Zoning Enforcement Officer within six months after cessation;

2. Such resumption or restoration is made and completed within
two years after cessation.
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